TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE MALINE
Podrška proizvođačima kroz stručne savete i izlazak naših agronoma na teren. Predstavićemo ukratko najbitnije faze u proizvodnji maline, a kompletan tekst možete pogledati u našoj brošuri.

I Privredni značaj maline
Poštovani malinari, Ova literatura namenjena je prvenstveno poljoprivrednim proizvodjačima koji intenzivno gaje malinu, kao i onima koji tek počinju da se bave ovom proizvodnjom. Autori su nastojali da Vam u sažetoj formi pomognu, kako u svojim zasadima ne biste pravili ozbiljne greške. Nepoznavanje određenih mera i postupaka u savremenoj prozivodnji maline, dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta plodova, a samim tim i do znatnog smanjenja ekonomske isplativosti gajenja ove kulture. Želja firme Master food d.o.o. je da svi čitaoci ove literature imaju uspeha u svojim nastojanjima da primene znanja i iskustva autora, kako bi postigli što veću proizvodnju “crvenog zlata”, na obostrano zadovoljstvo. Bez proširenja znanja u gajenju maline, bez poznavanja novih tehnologija ishrane, obrade i zaštitnih sredstava, nije moguće postizanje dobrih rezultata i u najpovoljnjim prirodnim uslovima. U nadi da će ova literatura poslužiti navedenim ciljevima, želim svim malinarima visoke prinose, kvalitetne plodove i ostvarenje što većeg profita u narednim godinama.

II Podizanje zasada maline
Rentabilnost u proizvodnji maline u velikoj meri zavisi od lokacije zasada, korišćenog sadnog materijala, tehnologije podizanja i gajenja, i kvaliteta berbe. Zbog toga je od velikog značaja poznavanje ovih činilaca i i njihova dosledna primena.
Za više pogledati u brošuri.

III Nega zasada maline
Za više pogledati u brošuri.

IV Nega zasada u rodu
Najbitnije faze u nezi zasada u rodu su postavljanje naslona maline, obrada zemljišta, đubrenje maline u rodu, folijarna primena đubriva u malinama, rezidba i navodnjavanje.
Za više pogledati u brošuri.

V Program zaštite maline
Prskanje maline podrazumeva nekoliko faza:
- PRVO PRSKANJE U FAZI BUBRENJA ODNOSNO PUCANJA PUPOLJAKA (NAKON VEZIVANJA)
- DRUGO PRSKANJE PRED JASNO IZDVAJANJE CVETNIH PUPOLJAKA
- TREĆE PRSKANJE POČETAK CVETANJA (OTVORENI PRVI CVETOVI)
- ČETVRTO PRSKANJE U SREDINI CVETANJA
- SEDAM DANA PRED BERBU
- U JESEN PRED OPADANJE LIŠĆA
Za više pogledati u brošuri.

VI BERBA MALINE
Osnovna higijena berbe maline
Dragi proizvođaču,
Da li znaš da se plod maline može zagaditi crevnim virusima? S obzirom da se plodovi maline ne peru pre konzumiranja, veoma je važno obratiti pažnju na higijenu berbe maline, posebno na čistoću ruku i ambalaže, zato je savest vaša, kao proizvođača i vaših berača zaista presudna. Crevni virusi kao što su Norovirus I Hepatitis A, su veoma zarazni i mogu se prenositi putem vode, zemljišta, stajnjaka, đubriva, opreme za berbu, a najviše, preko berača koji ne praktikuju odgovarajuću ličnu higijenu ruku.
Poštovani beraču,
Ruke se obavezno moraju prati čistom vodom i sapunom, u trajanju od minimum 20 sekundi, pre početka rada i posle svake pauze. Ako nosite rukavice, pre korišćenja rukavica ruke dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom, a rukavice uvek moraju biti neoštećene i čiste. Ako se koriste rukavice za jednokratnu upotrebu, one se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se novim.
Za više pogledati u brošuri.
